ORGACOM ORGACOM ORGACOM ORGACOM ORGACOM
» 2000: Inventies | » 2000: Metropolis M | » 2000: De Riethorst | » 2000: ARMA BV | » 2000: CTP de Appel | » 2000: VU |
 

2000: Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB)

In het project 'You name it' verbeelden twee derde klassen van de 'Open Schoolgemeenschap Bijlmer'(OSB) de cultuur van hun klas. In interviews met leerlingen komt naar voren dat consensus is in de klas over hoe je als leerling gekleed hoort te zijn. Vriendinnen sturen elkaar zelfs naar huis als ze 's ochtends vaststellen dat één van hen verkeerde kleding aan heeft. Het is niet belangrijk om merkkleding te dragen, maar de kleding moet wel overeenkomen met de modetrend. Tijdens 'You name it' ontwerpen leerlingen hun eigen kleding. Een aantal van deze ontwerpen zijn uitgevoerd in stof en worden tijdens 'Ideas For Living' gedragen door een viertal modepoppen op een groene catwalk.

Ideas for Living
download nederlands document: » Ideas for Living
26Kb.doc

Handout de Paviljoens
download nederlands document: » Handout de Paviljoens
31Kb.doc

 

2000: Inventies

Tijdens de manifestatie 'Inventies' (curator: Marjorieke Glaudemans) zijn Jet Creemers (zakenvrouw van het jaar 1994) en Orgacom aan elkaar gekoppeld. Jet Creemers denkt na over beelden die zij met enthousiasme associeert; daarnaast wisselen Orgacom en Jet Creemers ideeën uit over ondernemen. Orgacom en Jet Creemers bedenken samen een installatie om bezoekers van de manifestatie 'Inventies' uit te nodigen na te gaan wat enthousiaste voor hen betekent. De installatie bestaat uit twee tafels met opdrachten. Bezoekers maken bijvoorbeeld een kleurplaat af zodat de afbeeldingen (een man of vrouw) er zo enthousiast mogelijk uitziet en schrijven een businessplan voor hun 'ideale collega' op de kleurplaat.

Handout Inventies
download nederlands document: » Handout Inventies
24Kb.doc

 

2000: Metropolis M

In opdracht van het kunstblad 'Metropolis M' interviewt Orgacom Tijdens '4 de Kunstvlaai' bezoekers om zo een beeld te krijgen van het hedendaagse kunstpubliek. Wat voor soort mensen maken hier deel van uit? Door gesprekken met bezoekers van onder andere de '4 de Kunstvlaai' krijgt Orgacom een idee van de ervaringen en motivatie van mensen die tijd besteden aan hedendaagse beeldende kunst. Naast de '4 de Kunstvlaai' bezoekt Orgacom het Centraal Museum, Museum Boijmans van Beuningen, Witte de With, het van Abbemuseum, De Pont, De Appel en een openbare scholen-gemeenschap. Het resultaat van het project 'Orgacom in dialoog met het kunstpubliek' is gepubliceerd in het augustusnummer (2000) van 'Metropolis M'.



Handout Metropolis M

download nederlands document: » Handout Metropolis M
59Kb.doc

 

2000: De Riethorst

Via de Stichting 'Kunst en Openbare Ruimte' krijgt Orgacom de opdracht kunstwerken te realiseren voor de nieuwbouw van psychiatrisch centrum 'De Riethorst' te Ede. De omgeving waarvoor de kunstwerken worden ontwikkeld, stelt een groot aantal praktische eisen aan de kunstwerken en zijn er bijzondere eisen op het gebied van beleving door patiënten. Er zijn verschillende groepen patiënten te onderscheiden: ouderen, doven, mensen uit de deeltijdbehandeling en de patiënten van de PAAZ (permanente opname). Uit de interviews blijkt dat de patiënten erg graag een kunstwerk met water willen en geen massief kunstwerk. Als de patiënten mogen stemmen op de verschillende schetsontwerpen krijgen twee voorstellen voor fonteinen de meeste stemmen.

» SKOR - Riethorst / De Gelderse Roos


Creatief verslag
download nederlands document: » Creatief verslag
75Kb.doc

SKOR beeldkaart
download nederlands document: » SKOR beeldkaart
20Kb.doc

 

2000: ARMA BV

Twee figuren
In de hal van het autoleasebedrijf Arma BV zitten twee figuren aan de ontvangsttafel. Eén van de twee figuren is beplakt met onderdelen uit autofolders, de andere met logo's van klanten van Arma. Beide figuren veranderen voortdurend doordat medewerkers nieuwe logo's en autofolders toevoegen. Auto's zijn voor bezoekers het meest in het oog springende deel van het autoleasebedrijf. Orgacom wil met de twee figuren ook de dienstverlening zichtbaar maken.

pilaarzicht
Rond de centrale pilaar op de derde verdieping wordt een raamkozijn gewikkeld waarachter een levensgrote poster/foto van het uitzicht van één van de zijramen is vastgezet. Het valt Orgacom op dat telefonerende medewerkers van Arma of rond de centrale pilaren lopen of uit het raam kijken. Door een raam met uitzicht rond een pilaar te hangen, wordt het mogelijk tegelijkertijd uit het raam te kijken en rond de pilaar te lopen.

 

2000: CTP de Appel

Voor de tentoonstelling 'Plan B' in 'De Appel' te Amsterdam realiseert Orgacom een project met de zes curatoren van het Curatorial Training Programme. Enkele weken voor de opening heeft Orgacom iedere curator afzonderlijk geïnterviewd. Een thema dat alle curatoren van belang vinden is het verschil tussen communiceren op het persoonlijke en op het zakelijk vlak. Om dit thema te verbeelden, organiseert Orgacom een netwerkbijeenkomst met 22 personen: de zes curatoren en zestien personen uit Orgacoms eigen netwerk waarbij het verboden is over werk te praten. In het werk dat Orgacom in 'De Appel' exposeert Orgacom de curricula vitae van iedere curator met daarachter de cv's van de mensen met wie zij tijdens de netwerkbijeenkomst hebben gesproken.

Deelnemende kunstenaars
Plamen Dejanov/Swetlana Heger (BG/CZ/A), 1970/1968
Alicia Framis (Sp/NL), 1967
Daniel García Andújar (Sp), 1966
Jens Haaning (DK), 1965
Matthieu Laurette (F), 1970
ORGACOM (NL), 1970/1973
Asier Pérez González (Sp), 1970
SUPERFLEX (DK), 1968/1969/1969

Curatoren
Montse Badia (Spanje)
Sophie O'Brien (Australie)
Florence Derieux (Frankrijk)
Jane Bhoyroo (Engeland)
Simonka de Jong (Nederland)
Boris Kremer (Luxemburg)

» Spaanse recentie van de tentoonstelling 'Plan B'

» Galeries.nl

» V2 mail

» Persbericht De Appel


Plan B
download nederlands document: » Plan B
21Kb.doc

Netwerkbijeenkomst
download nederlands document: » Netwerkbijeenkomst
22Kb.doc

Network meeting
download engels document: » Network meeting
32Kb.doc

Handout De Appel
Nederlands
download nederlands document: » Handout De Appel
40Kb.doc

Handout De Appel
English
download engels document: » Handout De Appel
23Kb.doc

 

2000: VU

In het kader van een debat over duurzaamheid (georganiseerd door NCDO) realiseert Orgacom een kunstwerk in samenspraak met studenten van de VU. Orgacom stelt vragen aan studenten zoals: 'wat vind je een prettige straat?' en 'wat is de relatie tussen de VU en de Zuid-as?'. Uit de gesprekken blijkt dat voor studenten duurzaamheid gelijk staat aan een prettige leefomgeving. Naar aanleiding van de gesprekken maakt Orgacom een video over een cactus die op zoek gaat naar een voor hem natuurlijke omgeving in en om het gebouw van de VU. Tijdens zijn zoektocht ontmoet de cactus studenten van de VU die reageren op zijn vragen over de toekomstplannen van de Zuid-as.